Zaterdag 11 juli vond de afsluiting van een bijzonder seizoen plaats met de jaarlijkse trainingsdag. De dag begon met een bescheiden bosloop die de lichaamswarmte een paar graden heeft doen stijgen. Achteraf gezien was de ietwat lagere intensiteit maar goed ook, want het volgende onderdeel heeft ons lichaam zich de week erna nog goed herinnerd. Robbert is op zijn eigen manier weer creatief los gegaan met een gamificatie oefeningsronde. Bal 1 bevat het nummer van het aantal keer dat een oefening gedaan wordt en bal 2 bevat het nummer van de oefening zelf. Van burpies tot de mountain climber en het lopen van diverse vormen. Het kwam allemaal langs.

Na een welverdiende rust met een versnapering, kwam het volgende onderdeel dat een wat meer Yin karakter bevatte: Arjuna legde de betekenis en symboliek uit van het logo van de school:

Samenvattend, van binnen naar buiten: Yin Yang, trigrammen van I ching, basis dierstijlen, pruimenbloesem. Wil je meer weten? Kom langs bij 1 van mijn trainingen. Dan vertel ik je er meer over.

Het volgende onderdeel bevatte weer Yang. “Bring Sally up” luidde door de speaker terwijl we een ma bu en push up challenge aangingen. Hoewel niemand het push ups onderdeel volledig vol hield was het een goede manier om de spieren weer wakker te maken.

Een trainingsdag is ook bedoeld om nieuwe ervaringen op te doen. Ook als je daar voor wat betreft je Tuan niveau nog niet aan toe bent. Dit keer was dat de beoefening met het rechte zwaard. Wegens een kleine regenbui hebben we deze oefening binnen gedaan. Dit gaf een extra dynamiek om te proberen je kung fu broeder of zuster niet te raken.

Om een verdere mind shift te bewerkstelligen, zijn we vervolgens aan de slag gegaan met de tijger vorm maar dan andersom uitgevoerd. En ja, dat is inclusief de groet. Complimenten voor degenen die vervolgens in solo uitvoering de vorm heeft gelopen. Heel netjes!

De volgende uitdaging was ook nieuw voor bijna iedereen: de 9e vorm. Ofwel: de Sin Quan. Gezien de lengte van de vorm bleef de training beperkt tot zo’n 10 bewegingen. Ook hier weer een inkijkje in een vorm die je verder op je kung fu pad tegen komt. En ook hier zijn de vormen door enkele mensen gedemonstreerd. Zo ook hier Mark die er feilloze dans moves van wist te maken:

Breektechnieken mochten ook niet ontbreken op deze dag. Hiervan kan ik zeggen dat diverse mensen zichzelf weer hebben uitgedaagd. Ik kan er veel woorden aan besteden maar neem vooral een kijkje naar de compilatie:

Het voorlaatste onderdeel was een meditatie oefening geleidt door Theo Anema, gevorderde leerling van de Nijmegen groep maar ook ZEN leraar in opleiding. In lijn met het verhaal van de schildpad en de haas, ging de essentie van de oefening over het kunnen vertragen zodat je in kleine stapjes leert om een oefening steeds verder te beheersen. Daarbij werd ieder gevraagd een oefening te noemen waar diegene moeite mee heeft en werd voorgesteld om deze oefening in kleine doseringen te herhalen. Eventueel vergezeld van een partner die de persoon er bij helpt.

Als afsluiting hebben we genoten van een geheel verzorgde BBQ na pratend over een dag vol inspiratie, grenzen verleggen en kung fu. Dank sifu Christina voor het organiseren van deze dag! Dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan het programma. En natuurlijk dank aan de deelnemers van deze dag. Ik hoop jullie volgend jaar weer te zien!

Met kung fu groet,

Arjuna Bosch

Check hier nog wat sfeer impressies: