Op vrijdag 31 juni maakte onze groep zich weer op voor het tweede examen in de geschiedenis van Mei Hua Wu Xiao Den Bosch. Het jaarlijkse examen kun je zien als een momentopname van je huidige kung fu beoefeningsniveau en als ijkpunt voor je verdere ontwikkeling. We bepalen op welke onderdelen je goed scoort en welke onderdelen nog aandacht nodig hebben.

Gedurende het examen loop je wat eenvoudigere technieken maar ook technieken die wat te hoog gegrepen zijn. Dat is helemaal niet erg en kun je zien als een aanknopingspunt naar het volgende niveau. Over het algemeen geven de moeilijkste momenten je de grootste mogelijkheden om te groeien. Je staat voor een examencommissie en een publiek met haar ogen gericht op de deelnemers. Op gaan voor het examen kan dan ook als een kwetsbaar moment worden ervaren. Vergeet niet dat alleen mee doen aan het examen al de belangrijkste volgende stap is op je kung fu pad!

In een iets draaglijkere temperatuur dan vorig jaar vond het afleggen van het examen plaats op de trainingslocatie in Nijmegen. Vanuit onze groep gingen op voor het volgende niveau (= Tuan):

Van Tuan 1 naar 2

  • Bo
  • Bas
  • Bram
  • Ellen

Van Tuan 2 naar 3

  • Lilian
  • Raphaël

Trudy zou ook op gaan voor de 3e Tuan maar heeft helaas af moeten haken vanwege gezondheidsredenen. Veel sterkte gewenst met je herstel!

In de introductie door Cris Daniëls werd aangegeven dat een nieuwe opzet geldt met een serie aan nieuwe examenstof. Zo beoefen je vanaf de start al technieken met de korte stok en worden je ook al direct enkele Qin Na (controleren van de pezen en spieren van de tegenstander) technieken voorgeschoteld.

Na de warming up met krachtoefeningen waarbij vooral Kevin van de groep uit Nijmegen het heeft moeten ontgelden kwamen de kung fu inhoudelijke onderdelen aan bod. De deelnemers hebben hun tanden gezet in de onderdelen traptechnieken, handtechnieken, vormen, wapentechnieken, combinatietechnieken en ma bu. De diversiteit en hoeveelheid aan technieken ten opzichte van de Tuan lag hiermee op een hoog niveau. Van de deelnemers werd gevraagd om snel te switchen tussen het uitvoeren van de verschillende onderdelen. Dat maakt dat er ook mentaal het nodige van de groep is gevraagd.

Wat er uit sprong binnen onze groep tijdens dit examen is de sterke uitvoer van de vormen. Zowel de eerste vorm als die van de dier technieken. Ik zag correcte houdingen en een soepele doorgang van technieken. Waar we aan gaan werken is de uitvoer van de traptechnieken en op toepassing van technieken zodat een sterkere beleving ontstaat van de inhoud van waar je mee bezig bent.

Na afloop onderstreepte Marc Vossen van de kung fu groep uit Lanaken dat jullie een goed examen hebben afgelegd. Ik wil hier graag onderstrepen dat ik ontzettend tevreden ben met het niveau wat jullie hebben laten zien met het examen. Als trainer kan ik zeggen dat ik trots op jullie ben. Keep it up!

Dank voor jullie deelname en van harte gefeliciteerd!

Check ook de video voor een korte impressie: