Velen hebben er lang op moeten wachten. In de voorbereidingen hebben we veel getraind op de verplichte examenstof dus de leden van Mei Hua Wu Xiao den Bosch waren er meer dan klaar voor. Dinsdag 28 september was het zo ver: het kung fu examen 2021! Traditioneel is dit een meetmoment waarbij je je opgedane kung fu ervaringen presenteert aan de examencommissie. Waarbij je beoordeeld wordt op o.a. uithoudingsvermogen, souplese en technische uitvoer. Je kunt dit zien als een formeel feedback moment zodat je weet waar je staat en waar je nog aan kunt werken.

Tijdens een examen merk je ook dat je niet altijd in staat bent je normale niveau te halen. Dat kan komen door zenuwen, ogen van examinatoren die je indringend aankijken, te veel energie weg gegeven bij het kracht onderdeel of onzekerheid over die ene vorm die je net wat vaker had willen herhalen. Doorgaans gaat er zo’n 10 – 20% van je normale skill level af. Noem het een examen correctie. Maar door mee te doen krijg je er altijd een belangrijk leermoment voor terug. In fysiek en mentaal opzicht zul je merken dat je gegroeid bent. Het maakt daarbij niet uit of je die plank “nailed” of net je doel mist. De ervaring is wat telt.

Dan naar het praktische gedeelte: de 28e was een echt den Bosch feestje, want alle 8 deelnemers kwamen uit deze groep. De eer was aan de volgende personen:

2e Tuan:

 • Vaibhav
 • Koen

3e Tuan:

 • Trudy
 • Bram
 • Ellen
 • Pim
 • Jens (vanwege zijn eerdere kung fu ervaring ging Jens van 1 naar 3)

4e Tuan:

 • Lilian

Ondanks dat Hannah ruim op het niveau zit voor haar volgende Tuan, ging het haar helaas niet lukken vanwege een verhuizing. Volgende keer is zij er weer bij! Sifus Christina Daniëls en Robbert van Raalte zijn afgereisd naar den Bosch als examinatoren namens Mei Hua Wu Xiao Nijmegen.

De beproeving doorliep de onderdelen kracht & conditie, voettechnieken, handtechnieken, vormen, zelfverdediging, wapen en natuurlijk de gebruikelijke planken breken. Met een mix van gedrevenheid, sterk uitgevoerde vormen, met vlagen vloeiende kung fu moves en persoonlijke overwinningen (Ellen was de plank de baas!) is de conclusie dat iedereen is geslaagd!

Leren en groeien zijn kernwaarden binnen de groep. En alles wat goed is kan altijd beter. Daarom de volgende aandachtspunten waar we je in de trainingen en daar buiten mee aan de slag kunt: 

 • Blijf werken aan de basis. Daarmee verbeter je ook de rest. Denk aan de juiste houding en diepte van standen. 
 • Juiste uitvoer trap technieken. Denk aan houding, balans en indraaien. 
 • Toepassing. Om beter te visualiseren wat je doet en daarmee uitvoering te verbeteren pakken we ook deze handschoen op:).  

Dank voor iedereen die deel genomen heeft en nogmaals gefeliciteerd met jullie nieuw behaalde niveau. Op naar het volgende niveau!

Tot slot hieronder enkele sfeer foto’s: